Sibirisk katt
Webmaster
Lennart Stirhegen
Sibiriska kattens historia:
Den Sibiriska katten härstammar enligt många från de ryska immigranterna som på 1700-talet tog med sig katter när de flyttade till Sibirien. Sibirien är inget jordbruksland och katterna behövde inte jaga råttor i sädesmagasinen utan var ett älskat husdjur (huskatt).

Så småningom kanske tack vare inblandningen av lokalt förekommande katter eller det tuffa klimatet, så utvecklade katterna en tjock och vattenavstötande päls. Långt från Europa utvecklades dessa till en frisk och härdig ras där endast de starkaste kunde klara sig i det bistra klimatet.

Kattklubbar i Moskva och S:t Petersburg uppmärksammade på 1980-talet den Sibiriska kattens unika och enastående rasegenskaper. Rent genetiskt sett har dessa katter varit åtskilda från europeiska katter i mer än 100 år och med glasnost och Berlinmurens fall öppnades gränserna och rasen spreds i Västeuropa. Rasens härkomst kan ses från två olika vinklar; dels den planerade aveln och uppfödningen som började i S:t Petersburg 1987, dels den historiska benämningen i det forna Ryssland på stora, långhåriga katter från de östra delarna av landet som Sibirien. De två olika typerna är uppkallade efter orter i Ryssland Omsk och den längst till öst Krasnoyarsk.
Den ryska långhårskatten omnäms redan i slutet av 1800-talet i boken ”Our Cats” av Harrison Weirs.
Det dröjde dock innan den Sibiriska Katten etablerades som raskatt utanför Ryssland. 1997 godkändes rasen av Fédération Internationale Féline d’Europé (FIFe) och från 1998 fick rasen certifikaträttigheter.
År 2000 importerades de första 10 Sibiriska katterna till Sverige. Men egentligen var det två ”norsk-finska” Sibiriska katter som kom till Sverige 1997. De hette Siperiankulta Beloshka (född i Finland)och Essenia Rossity (född i Ryssland) och dess ägare var en kvinna som bodde i Norge och flyttade med sina två kastrerade honor till Sverige.

Den Sibiriska kattens egenskaper:
Vad som är mycket intressant är att många hävdar att rasen saknar FEL D-1, vilket är ett av de mest allergiframkallande ämnena hos katter. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för detta, men många uppfödare och kattägare världen runt kan vittna om allergiker som tolererar denna katt mycket väl. Drömmen för många allergiker är naturligtvis att det ska finnas en ras som garanterat är "allergifri", men detta kan nog ingen tyvärr ta på sig att kunna garantera. Många uppfödare tar gärna emot allergiker i sina hem eftersom det bästa sättet att testa om det går bra är att vistas i samma miljö som katterna och att få umgås med dem.
För övrigt är den Sibiriska katten lättlärd, tuff, intelligent, mysiga och ofta roliga. Det är en aktiv katt som tycker om att röra sig, viktigt att tänka på som ägare till en Sibirisk katt. De följer gärna med husse och matte runt om i hemmet och är delaktig i allt som händer och sker.
Fakta om Sibirisk katt